Mindfull ledelse eller følelsesmæssig intelligens i lederskab?

I Interviewet fra foregående indlæg starter værten med at at remse op af populære mindfulness begreber…

…mindfull leadership, mindfull eating, mindfull travelling, mindfull meditation, mindfull alt muligt…!

Det handler jo ikke om at fragtmentere begreberne og gør dem til enkeltstående “mindfull begivenheder” Det handler om at få mindfulness integreret som en del af din hverdag som en hjælp til at være tilstede i dit liv, nu og her. Ordet mindfull leadership leder mine tanker mod følelsesmæssig intelligens i lederskab. Er det ikke to sider af samme sag, eller i hvertfald to begreber, der understøtter hinanden?

Følelsesmæssig intelligens handler om empati, hvor man genkender og forstår andres følelser, uden at være dømmende. Når man snakker om følelsesmæssig intelligens i lederskab, bliver det et spørgsmål om, som leder, at bruge sin empati, sin ikke dømmende indsigt i sit personale, og finde frem til de positive aktiver alle besider og ikke mindst at få sit personale til selv at anerkende deres potentiale. Det er en del af den positive psykologi, der blandt andet har fået mærkatet “hippie psykologi” fordi kritikere ikke mener at man kan gå rundt, bare og være “lalleglad” og det har de jo for så vidt ret i. Det handler naturligvis om, ja, balance. Man skal naturligvis ikke rose og fremhæve forcer, der ikke eksisterer ligesom man ikke skal overdrive. Det handler simpelthen om at se og anerkende sit personale. Man har jo selv ansat dem og har derfor også ansvaret for at udvikle dem og passe på dem. Mindfulness handler jo netop om at være tilstede i nuet og være ikke dømmende. Måske Mindfull leadership er en ny og moderne betegnelse for noget enkelt og godt; Empati!

2 kommentarer til “Mindfull ledelse eller følelsesmæssig intelligens i lederskab?

  1. Efter jeg har skrevet indlæget har det slået mig, hvor mange firmaer, der beskriver, at de tilbyder mindfulness til deres ansatte for at undgå stress. Den umiddelbare tanke er jo rigtig fin. MEN det er også vigtigt, at man som firma forstår hele begrebet af mindfulness og ikke bare tænker “nu har vi gjort vores, nu bliver vores personale ikke syge.” Hvad er pointen i at lære sine ansatte om mindfulness, hvis man som ledelse ikke selv er villig til at lægge om og få forståelsen for begrebet. Alle skal være en del af dette og have et ønske om at ændre de dårlige vaner. Det kan ikke siges ofte nok, at mindfulness ikke er en overfladisk lykkepille, der ordner problemerne efter 5 minutter, men en livstilsændring, der kræver dedikation.

    1. Jeg har netop fundet denne artikkel, som jeg synes var spændende i forhold til arbejde og mindfulness. Peter Elsass, psykologiprofessor på Københavns Universitet, er skeptisk overfor virksomheders brug af mindfulness på arbejdspladsen. Han mener blandt andet, at ved at tilbyde “raske” medarbejdere mindfulness, så svarer det til at sygeliggøre dem. Hvis mindfulness kun var brugbart for stress ramte, ja, så har han måske fat i noget, men det er ikke tilfældet. I min optik bør mindfulness ikke være noget, der skal redde os fra sygdom, men nærmere sikre os, at vi ikke havner i det.

      http://videnskab.dk/krop-sundhed/mindfulness-mirakelkur-eller-kortvarig-smertelindring

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.