Godnat og sov godt.

20130306-222455.jpg

Om man dyrker yoga og/eller mindfulness så oplever vi nok alle perioder, hvor det der med bare at hoppe under dynen og falde i søvn kan være lidt af en udfordring. Det er klart, at er det et vedvarende problem så er det måske meget smart at kontakte lægen, men er det i korte perioder, så er der hjælp at hente i både mindfulness meditation og ved yoga.

Når man ligger i sengen om aftenen og bare ikke kan falde i søvn, så handler det ofte om, at krop eller sind ikke er klar til at falde til ro. Man kan føle sig sindssyg træt, men det føles som om en myre koloni holder zumba event i kroppen. Eller måske er der et ustoppeligt tankemylder?!?

Mindfulness handler om det bevidste nærvær og kan derfor synes mærkelig at nævne i sammenhæng med søvn, der må siges at være det modsatte. Det er heller ikke meningen at du skal meditere for at falde i søvn, men brug det som en metode til at slippe tankemylderet. Jeg synes en kropsscanning er rigtig god når der er uro i sindet. For mig er det ”nemmere” at fokusere på forskellige dele af kroppen i stedet for åndedrættet. Jeg er nærværende, men med fokus på forskellige dele af min krop. Er jeg rigtig uheldig og have myrer i både krop og sind så laver jeg først nogle yoga øvelser for at få ro i kroppen og derefter meditation. Jeg har prøvet om en kropsscanning kunne fjerne uroen fra både krop og sind, men jeg synes det var nemmere når jeg først havde fået lidt ro i kroppen. Er det kun kroppen der er urolig så laver jeg følgende øvelser (jeg er hver gang forundret over, hvad simple stræk kan gøre, men det hjælper faktisk!)

Lig på ryggen i sengen med bøjede ben. Træk vejret godt og dybt ind.

Træk benene op under hagen og giv dem en krammer imens du buster tungt ud.

Træk vejret ind og sæt benene tilbage til udgangspositionen.

Pust ud og twist ved at sænke de samlede ben til den ene side mens overkrop, arme og hoved twister til den anden side. Tag en indånding og en udånding. Ved næste indånding vender du tilbage til udgangspositionen.

Tag en dyb ind- og udånding og start forfra, men husk at twistet skal gøres til modsatte side.

Fortsæt et par gange og læg mærke til, hvad der sker i kroppen. Skal der lidt mere til, så prøv at sætte dig op med benene strukket ud foran dig. Træk vejret ind og pust ud på din foroverbøjning. Det er ikke vigtigt om du kan nå dine fødder eller ej, men det er vigtigt at dine fødder er fleksede, da det giver det gode modstræk. Træk vejret ind og ret dig op på udåndingen. Gør det et par gange til du kan mærke det virker.

Der er også den mulighed i perioder, hvor man måske er ekstra udfordret i forhold til søvn, at tage en ”pause” inden sengetid. Jeg er selv slem til at arbejde foran pc’en lige frem til sengetid, dyrke motion eller se en film og så ved jeg, at det med at falde til ro bliver en udfordring! Når jeg skriver en pause mener jeg 30 minutter, hvor man forbereder krop og sind på søvnen. På www. Yogaglo.com kan man finde online yoga og meditations klasser (det koster ca. 100,-/md og er på engelsk) og de tilbyder blandt andet yoga mod insomnia! Det må jeg vist hellere selv prøve=)

Godnat og sov godt!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.