Løb med fuldt nærvær.

 

En forelæsningsrække om mindfulness ved folkeuniversitetet blev startskudet til min interesse for mindfulness og jeg er i øjeblikket ved at undersøge forskellige mindfulnesskurser i Århus, hvor jeg kan komme dybere ind i teknikkerne og baggrunden. På www.kontemplation.dk læste jeg lidt om et MBSR Mindfulness forløb og hæftede mig ved denne sætning:

”  I mindfulness-træningen inddrages formel siddende meditation, liggende kropsscanning, gående meditation samt en række uformelle mindfulness-øvelser, herunder fuld opmærksomhed på dagligdagsaktiviteter og rutiner, såsom spisning, badning, gåture etc.”

Måske jeg kunne prøve at løbe mindfull? Dagens løbetur skulle klares på løbebåndet og min erfaring siger mig, at det klart er nemmere på løbebåndet på grund af den manglende modstand fra underlag, vejr og vind men ofte taber jeg gejsten af kedsomhed. Jeg kastede mig ud i mit løb med fuldt nærvær og helt uden mål for distance og tid.

Jeg har i min udfordringe med 40 min meditation benyttet mig af en cd med Jon Kabat-Zinn’s guided meditationer, en siddende meditation og en bodyscan. I den siddende meditation benytter Jon Kabat-Zinn en gradvis opmærksomheds træning, hvor han trin for trin guider en igennem følgende stadier.

  • Fuld opmærksomhed på åndedrættet.
  • Fuld opmærksomhed på kroppen
  • Fuld opmærksomhed på hørelsen, uden at kategorisere lydene.
  • Fuld opmærksomhed på tanker, uden at lade sig opsluge.
  • Fuld opmærksomhed på hvad der dukker op i den fulde bevidsthed. Åndedræt? Kroppen? Hørelsen? Lyde? Eller tanker?

Jeg benyttede mig af samme gradvise opmærksomheds træning under mit løb.

  • Først åndedrættet. Hvordan det bevægede sig igennem kroppen og ud igen. Hvor i kroppen det kunne mærkes og hvordan kroppen blev påvirket af det.
  • Da åndedrættet var på plads og føltes godt og glidende kastede jeg mig ud i løbende kropsscanning. Hvordan foden bevægede sig led for led fra hæl til tær. Hvordan lander jeg på foden? Hvor i benene mærker jeg bevægelsen? Hvordan bevæger min overkrop sig? Jeg mærkede efter spændingen i mave og bækken for at undgå vrid og overbelastning af ryggen og mærkede arme, skuldre og ansigtets påvirkning. Da jeg kunne mærkekroppen som en helhed, fra top til tå, udvidede jeg min bevidsthed til at fokusere på lydene omkring mig.
  • Lydene fra mit åndedræt. Naboens åndedræt. Musikken i højtalerne. Lydene fra vejen udenfor. Lyden når fødder rammer løbebånd. Folk der snakkede sammen. Konstante og pludselige lyde.
  • Med tankerne var det svært ikke at tænke ”gad vide hvor langt jeg har løbet?” Jeg ønskede jo lige netop at prøve at løbe uden mål, men det lykkedes ikke helt under denne fase, så jeg accepterede det og kunne så bedre slappe af og tillade andre tanker. Under tanker dukkede sidestikket også op. Jeg har altid fået af vide, at sidestik skal løbes væk og ja det virker, men under mine Jon Kabat-Zinn guidede meditationer siger han, at er der følelser og fornemmelser i kroppen, der kræver opmærksomhed så fokuser på det, giv det opmærksomhed og vær med det. Det skulle prøves med sidestikket og sørme om det ikke hjalp! Det var tid til sidste trin,
  • Fuld opmærksomhed! Lytte, føle, mærke og bare være i løbet, der føltes fantastisk! Jeg kunne være fortsat i lang tid, men jeg stoppede, da jeg mente min fulde opmærksomhed var til stede.

Det var en fed løbeoplevelse! Når man løber i naturen tror jeg automatisk man er mere tilstede på grund den friske luft, lydene og de skiftende omgivelser, men næste gang jeg skal af sted, vil jeg prøve at være endnu mere opmærksom og evt prøve samme øvelse. Selvom jeg løb uden et egentligt mål, så kunne løbebåndets computer afsløre et chokerende resultat; jeg løb længere, hurtigere, kunne fortsætte og det var tilmed dejligt!

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: