På egne ben.

Kurset ved Anne Marie Beck er nu slut og jeg er atter på egne ben. Da jeg startede på kurset må jeg indrømme, at jeg tænkte ”jeg mediterer jo i forvejen, hvor meget er der lige at lære?” Jeg får røde øre ved at indrømme mit ”tunnelsyn”, for der er meget at lære! Et 8 ugers MBSR kursus har en evidensbaseret effekt og det har også vist sig for mig. Det er jo paradoksalt, at noget så enkelt som at leve kan være så stor en udfordring! Mindfulness handler ikke kun om bevidstheden på at trække vejret og mærke et skridt ad gangen, det handler om at deltage i hele dit liv- det gode, sjove, kedelige, smertelige osv. Bare at være uden at identificer sig med alt og tillægge alt evne, mening og karakter. Under links her på bloggen og på min facebookside har jeg lagt et link med Jon Kabat-Zinn, hvor han blandt andet beskriver, hvad det er man med et MBSR kursus opnår. Han henviser til en canadisk undersøgelse, hvor man har MR scannet personerder har deltaget i et MBSR kursus og personer uden. Resultatet var, at får personer uden kurset besked på at ligge i scanneren uden at gøre noget, så opstår der hurtigt et tankemønster som reaktion på den ”kedelige situation”, hvor personer med et MBSR forløb i bagagen viste, at de formåede ”bare at være”. Og hvad så? Dagdrømme kan jo være fede! Hvem har ikke prøvet at drømme sig væk i bussen på vej hjem efter en hård dag? Måske kan der alligevel være en ulæmpe ved dagdrømmeriet. Jeg risikerer jo blandt andet at komme ude af trit med virkeligheden, jeg får ikke lige øje på, at det hele nok ikke var så slemt eller måske var det rigtig slemt og jeg skal have gjort noget ved det i stedet for at flygte.  Eller måske fortsætter diskussionen jeg havde med kollegaen i mit hoved og inden jeg ved af det, er en nedadgående spiral godt i gang med at gøre en uskyldig diskussion til et stort problem. Jeg har vist nævnt før, at jeg synes meditation kan være ret så kedeligt, så jeg kan sagtens se, hvorfor det kan være besnærende at kaste sig ud i lidt dagdrømmeri i de kedelige situationer, men hvem har sagt, at alting skal være sjovt for at være godt? Det er blevet helt tydeligt for mig, at noget af det jeg nyder ved at meditere er den aktive pause, hvor alting bare er. I de sekunder eller minutter, hvor der er fuldstændig ro er det som om at den indre bestemmersmølf har taget sig en pause og der er plads til ikke at skulle forholde sig til alt det, der skaber hverdagen tankespind. Jeg skal ikke tage stilling, jeg skal ikke leve op til noget jeg har fri.

Men hvordan fortsætter jeg nu med en god meditationspraksis? Nu har jeg ikke længere hjemmeopgaver der skal laves og jeg er for alvor på egne ben! Måske skal tilgangen til meditation være helt enkel- just do it! Jeg stiller jo heller ikke spørgsmålstegn ved, hvornår skal jeg lige få tid til at børste tænder, lave mad og sove! Det er ting jeg gør, måske fordi jeg nyder det men helt ærligt lige så meget fordi, jammen det skal jeg jo bare. Så måske det er det samme med meditationen?!? Jeg er ikke super god til at leve i faste systemer. Så at lægge min meditationspraksis ind som et sådan vil ikke fungere. Det vil derfor heller ikke være nyttigt for mig at have en app på min telefon, der minder mig om at tage 5 min. Det, der helt sikkert bliver min måde at bevare mit åndehul på, er at være tilstede i mit liv og om simpelthen at mærke efter. Ok, nu har du lige 20 min. nap lige en pause eller måske du lige skulle tage 5 min. nu, for der sker et eller andet i dit sind eller krop, som det kunne være helt fint at blive klog på. Det kan jo gøres over alt! Jeg er helt sikker på, at det bliver en udfordring at huske på at mærke efter, men for mig er det, at stå på egne ben. At være tilstede i mit liv og tage det alvorligt.

http://www.facebook.com/thebalanceinmind

http://www.morethansound.net/blog/2013/06/befriending-your-mind-befriending-your-life/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: