Livet skal leves!

 

 Billede

Billedet er af tekst fra Daniel Goleman’s bog “Følelsernes intelligens” og siger lidt om, hvad vi er oppe imod når vi snakker følelser. Det betyder dog ikke, at det ikke kan ændres.

Vores smartphone stresser os?! I den vedhæftede artikel handler det om gymnasieelever, der føler sig stressede over deres telefons mulighed for altid at være tilgængelig og en nærmest forventning fra omverdenen, at de eller vi er det. Det bimler og bamler fra sms’er, e-mail, spil, facebook osv. Men mon ikke der er voksne, der kan nikke genkendende til det samme? Jeg bruger min telefon som vækkeur og derfor ligger den ved siden af min seng, som måske også er genkendeligt for andre… Den er altid på lydløs om natten, men Jeg lagde mærke til, at når jeg ikke kunne sove, så var jeg hurtig til lige at hive telefonen over i sengen for at tjekke nyheder, sende en mail eller måske lægge en kabale. Jeg vidste jo nok godt, at det ikke fik mig gjort mere søvnig, men det var en impuls og det holdte mig beskæftiget – jeg kunne jo alligevel ikke sove. Jeg har læst om mange, der helt dropper deres smartphones fordi de ikke kan kontrollere det, men uden at gøre mig til dommer over andre, tænker jeg, at det da må være os, der skal have kontrollen over impulsen til hele tiden at reagere, og ikke omvendt. Vi kender impulser fra mange andre situationer, hvor vi skal styre det. Jeg har lyst til chokolade, men jeg har allerede spist en plade, så nr.2 er nok lige at strække den. Impulser, følelser. De er svære at have med at gøre, men er det ikke bare en del af det at leve? Det er svært at leve med impulserne og svært at bryde vanerne, men betyder det, at vi skal give helt slip, give op? Jeg kan ikke styrer mine chokolade impulser, så jeg spiser det slet ikke? Det synes jeg da ville være trist.

Vender jeg tilbage til mit eget søvnproblem, så overvejede jeg at købe et vækkeur og lægge telefonen i et andet rum om natten, men i stedet besluttede jeg at vanen skulle ændres. Når jeg ikke kan sove, så forsøger jeg at vender fokus mod åndedrættet, jeg trækker ”såre simpelt” vejret og hver gang jeg opdager, at mit fokus er blevet forstyrret, evt. af impulsen til at tage fat i smartphonen, så øver jeg mig i at opdage det og så vende tilbage til åndedrættet. Altså en grundlæggende og forholdsvis simpel øvelse. Og ja, det er det samme jeg træner under mine meditationer og det slår mig hver gang, hvor sindsygt svært det er, ”bare at vende tilbage til åndedrættet”. Men hey, det er jo bare sådan det er, sindsygt svært! og heldigvis handler det her ikke om resultater men om at finde en metode, der kan hjælpe med at flytte fokus tilbage på mig selv. På den måde bruger jeg mine meditationer til at træne min hjerne i at opdage både, hvordan jeg har det, men også at opdage vaner, tanker og mønstre, der er uhensigtsmæssige. Ved at træne at fjerne fokus fra vanen, tanken, følelsen, har jeg oplevet, at den langsomt nedbrydes og bliver distanceret. Og ja det kan sagtens bruges når lysten til chokolade plade nr. 2 melder sig:)

Jeg var for nylig til en barnedåb i familien, hvor præstens prædiken gjorde et stort indtryk. Ikke fordi jeg som sådan husker det religiøse budskab, men fordi hun formåede at simplificere livet. Livet er en fest og skal leves som en sådan! Som altid gælder det vel om at finde balancen. Når jeg er bevidst om mit handlingsmønster, så har jeg faktisk også en mulighed for at ændre på det. På samme måde som jeg under min meditation bliver opmærksom på tanker og bevidst vender tilbage til mit åndedræt, så gør det samme sig gældende med andre ting i livet. Det er jo forskelligt, hvad vi lægger i sætningen ”livet er en fest” men for mig handler det om at søge efter at åbne op for mulighederne og ikke lade sig begrænse af udfordringerne. Ofte lettere sagt end gjort, men jeg synes det er et forsøg værd.

 

http://beep.tv2.dk/nyheder/unge-f%C3%A5r-stress-af-v%C3%A6re-p%C3%A5-mobilen-nonstop

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.