Yogaen i erhvervslivet

Kontemplation delte denne artikel på deres Facebook side og det gav mig en ide om et indlæg om yoga på arbejdspladsen.

Mindfulness er ikke længere et ukendt ord i erhvervslivet og kigger man lidt uden for de danske grænser, er der en stigende tendens til at yogaen er på vej samme vej. Min oprindelige tanke med at tage en TT (teacher traning) var at gøre yogaen mere tilgængeligt, blandt andet i erhvervslivet. Som jeg ser det er fordelene mange; Styrke, stræk, fokus og måske en tiltrængt pause.

“You create a culture of wellness,” says Promega’s chief medical officer, Ashley G. Anderson Jr. “If you create a culture in which vibrant physicality is an admired thing, you’ve achieved a lot. A healthy workforce is a productive workforce.” 

Citat fra artiklen “Why Companies Are Turning To Meditation And Yoga To Boost The Bottom Line”

Firmaets kultur bliver toneangivende for medarbejdernes holdning, trivsel og produktivitet. Jeg mener, at det til hver en tid kan betale sig, at signalere ”her passer vi på os selv og hinanden”.

Men hvad er det præcist yogaen kan gøre? Jeg tror efterhånden at de fleste har forstået, at yoga er meget mere end avanceret stræk eller slå-knude-på-dig-selv projekter. Men hvad er det så, hvorfor forbindes det nu med mere effektive medarbejdere?

Prøv følgende stilling, en ”simpel” Kriger 2 stilling.

Billede

  • Stil dig i kriger 2, med god afstand mellem dine fødder. Forreste fod vender frem i rummet bagerste fod er omdrejet og vinklet så den er parallel med bagenden af din måtte. Begge fodsåler er i underlaget. Nu er der en lige linje fra forreste hæl til bagerste hæl. Sænk dig ned i dit forreste ben. Forreste læg skal gerne være lodret og låret vandret – det er ikke sikkert det sker i dag, men måske med tiden:).
  • Spænd op i dine ben og forestil dig, at du skal pløje dine fødder ned i underlaget. Samtidig med, spænder du din navle ind og op, det løfter dit bryst og giver længde i rygsøjlen. Spænder op i bagdelen og trækker den ind under dig. Spænder op i dine arme og rækker dem ud til siderne så hånd er over, eller ca. over, foden. Kig gerne ud over den forreste hånd. Hvis jeg nu, på magisk vis, kom forbi og prøvede at trække i dine arme, så ville du stå fast som en klippe. Følg nu åndedrættet i kroppen og fokuser.

Hvad sker der med din krop? Du skulle gerne tone dine muskler i ben, balder og arme, styrke din core og åbne op i hofter og skuldre, hvor stress har tendens til at sætte sig. Når du følger dit åndedræt i kroppen skaber du fokus og binder sind og krop sammen. Når jeg selv står i stillingen kan jeg mærke, at den giver mig en slags kriger energi, lidt a la ”jeg kan fanme!” en ka-pow energi og entusiasme.

Prøv evt. at stå i samme stilling uden at spænde op og uden at fokusere på dit åndedræt. Kan du mærke forskellen? Derfor er det også vigtigt at vide, hvad dit fokus er i din yoga. Jeg kombinerer som oftest mine timer med en blok af de kraftfulde stillinger efterfulgt af noget mere fordybende, så der både er styrke, stræk, fokus og fordybelse.

Jeg havde et medlem en dag, som kom på mine timer to dage i træk, så jeg komplimenterede hende for at være så dedikeret. Hun svarede ” jeg går til eksamen i øjeblikket, så jeg har brug for fokus og det får jeg igennem yoga. Når jeg træner almindeligt så tænker jeg stadig på eksamen, men i yoga timerne er jeg nødt til at fokusere for at kunne være i stillingerne. Og så er det bare dejligt at blive strukket godt igennem.” Jeg har det selv på samme måde! Jeg kan gå ind til en time og have alverdens tanker, men når jeg kommer ud er tankerne pludseligt blevet mindre og færre.  Der ud over skaber strækkene mere energi i kroppen. Hvem kender ikke til at strække sig i sengen når vi vågner om morgnen? Hvad gør det? Giver os energi og gør os vågne. Yogaen blev, efter sigende, i sin tid udviklet af munke, der brugte øvelserne til at strække deres trætte kroppe efter timers meditation, altså samme stillesiddende stilling over længere tid.

Der er umiddelbart noget genkendeligt mellem det at meditere og yogaen. Vi fokuserer på det vi gør og bliver vi forstyrret vender vi tilbage, til hvor vi er. Det betyder nu ikke, at jeg ville opgive at meditere, men mere, at jeg ser meditationen som en øvelse, der blandt andet hjælper mig til at være mere tilstede i yogaen og generelt i hverdagen. I meditationen kan jeg arbejde dybere med sindet, hvor fokus i yogaen primært er på kroppen og koblingen til sindet. Som jeg har skrevet før ser jeg meditation som yoga for sindet og yoga som meditation for kroppen! Styrke, stræk og fokus af begge.

http://www.huffingtonpost.com/2013/07/11/mindfulness-capitalism_n_3572952.html

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.