På en knivsæg

Når snakken falder på yoga og mindfulness som forebyggelse eller behandling af stress så føler jeg ofte, at vi bevæger os på en knivsæg. Misforstå mig ikke, det kan være to gode forslag på en del af hjælpen, men jeg mener ikke, at yoga og mindfulness kan stå alene i stress billedet, først og fremmest må det være vigtigt at kigge på, hvorfor stressen overhovedet opstår.

Da jeg under min sygemelding skulle til en samtale med min chef’s assistent gav hun mig følgende råd ”Jeanette, jeg tror det kunne hjælpe dig at meditere”.  Det var naturligvis bare et ”godt råd”, men havde hun reelt indsigt nok til at kunne give det? En helt anden sag var, ville meditation kunne have afhjulpet situationen? Jeg synes det er så sindssygt vigtigt hele tiden at tænke på, at vi alle er individer, med forskellige historier og syn på livet omkring os og lige så forskellige vi er som individer, lige så forskellige er vores årsager til stress! I min egen situation følte jeg mig fanget i en meget lille og trang kasse, hvor jeg havde stort ansvar, men hvor jeg alligevel ikke måtte få det 100 %, så hver gang jeg prøvede at komme ud så slog siderne tilbage ind omkring mig. Kommunikationen var envejs og til sidst tog jeg konsekvensen af det. Ville meditation have hjulpet?  Nej ikke rigtig. Det ville muligvis have givet mere ro, men selve situationen ville ikke være anderledes og jeg kan derfor heller ikke se, at udfaldet ville have været anderledes. Kassen ville stadig eksistere, så helt at kunne undgå situationen tror jeg nu ikke på, medmindre jeg havde fundet mig et andet job.

Min dejlige mor mailede mig Nyhedsbrevet fra Finans, fordi hun ved, at bekæmpelse af stress ligger mig meget nært! Her er de første par sætninger:

”Ny undersøgelse viser, at 17 procent af Finansforbundets medlemmer har helbredstruende stress, og hele 41 procent er bekymrede for at blive arbejdsløse. ”Resultaterne viser, at der ikke rigtig er sket noget ude i virksomhederne for at reducere stressniveauet siden i foråret. Det er meget bekymrende”, siger Finansforbundets næstformand, Solveig Ørteby.”

17 % OG Virksomhederne gør ikke rigtig noget??? Lad mig lige slå fast, at det her ikke handler om at hænge Finansforbundet eller dets medlemmer ud, for jeg tror desværre billedet går igen inden for rigtig mange faggrupper. Men hvorfor tager jeg det overhovedet med på en blog om yoga og mindfulness? Fordi jeg også mener, at jeg har et ansvar til at sige, at yoga og meditation ikke er svaret på alt! Vi bor desværre i et land, hvor vi er langt bedre til at fikse end til at forebygge. Eller måske er det fordi erhvervslivet, samt os der er en del af det, først er ved at opdage, hvad stress i virkeligheden er og hvordan det opstår! Jeg vil til hver en tid anbefale både yoga og meditation til at finde ro, fordybelse samt større ind- og udsigt, men i forhold til at bekæmpe stress skal det ses som en del af et større billede, hvor det er for endimensionelt kun at inddrage individet og gøre det 100% ansvarlig. Jeg mener, at der skal tages mere ansvar fra flere parter, prioriter at finde ind til kernen af stressen, så vi undgår at vakle. Derfra er det så også mere muligt at kategorisere, hvad medarbejderne skal tilbydes indenfor yoga og mindfulness. Du vil vel heller aldrig sætte tapet over en vandskade?

Her er links på to artikler fra Finansforbundet. Den første omhandlende Finansforbundets opgørelse over deres medlemmers stress situation og den sidste om Ledelsesrådgiver Christian Ørsted’s syn på stress faktoren på danske arbejdspladser.

 

http://www.finansforbundet.dk/da/Aktuelt/nyhedsbrevetfinans/Sider/Hversjetteertruetpaahelbredet.aspx

http://www.finansforbundet.dk/da/Aktuelt/nyhedsbrevetfinans/Sider/Virksomhedernekoererdeansattened.aspx

 

Sidst men ikke mindst har jeg også vedhæftet et link til en artikel af Majken Matzau, hvor hun beskriver ”projektlederens” mulighed for at genkende situationer, der kan føre til stress.

http://matzau.dk/ikke-kategoriseret/projekledere-stormer-i-faelden/

En kommentar til “På en knivsæg

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.