Drop målet – flyt fokus

Hvad har yoga, mindfulness og ledelse med hinanden at gøre? Altså udover at flere og flere på direktionsgangene benytter sig af både yoga og mindfulness for at finde balance mellem krop og sind.

At ændre fokus er fællesnævneren. At turde ikke at låse sit blik fast på målet. Det kan måske virke provokerende at opfordre til at kigge væk fra målet, for det er vel det de fleste bliver opfordret og opdraget til?

Det kan virke paradoksalt, når man forsøger at sælge mindfulness kurser med “opnå større koncentration” eller næsten værre endnu “bliv mere effektiv” og så videre. En af grundprincipperne i mindfulness er lige netop ikke at opnå noget, men bare at være, at være lige nu og her med det, der er. Men det her med “bare” at være, det lyder jo lidt “doven las” agtigt og hvor godt kan det lige sælge? Så hvad betyder det, at du dropper målet i mindfulness? Som jeg ser det, er det en måde at slippe fluen ud af flasken. Vi er vant til hele tiden at gå efter målet og hele tiden fise rundt som den her flue. Ved ikke at skulle opnå noget i mindfulness har du muligheden for at træne at kunne stoppe op, give dig selv ro. Træne at skifte retning og nyt fokus.

Af en eller anden grund vil mange rigtig gerne kunne nå deres tæer når de dyrker yoga, hvorfor? det bliver ikke mere “rigtig” af den grund, men det er et synligt mål, hvor du vil kunne gå efter resultater og kunne måle resultatet. Yogaen bliver et projekt. Vil du gerne kunne nå dine tæer når du dyrker yoga? Så drop dit mål. I stedet for at stritte med fingrene og risikere at få ondt i lænden, så prøv i en periode at plante dine hænder bag på dine lægge, spænd op i dine ben, strut med bagdelen og hæv den opad samtidig med at du presser dine fødder i underlaget.  Du skal mærke at du fjerner spændingen i dine haser i stedet for at få længere arme. Skift fokus og nå målet.

Da jeg startede som leder var holdningen meget klar. Fokuser på tallene, vis dine medarbejdere, hvem der bestemmer og sving pisken, hvis de ikke makker ret. Rigtig dårlig strategi! Naturligvis skal alle i teamet kende målet, det er jo trods alt derfor vi hver morgen møder op på jobbet, men derefter vender du som leder ryggen til målet og fokuserer på at guide dine medarbejdere. Dine medarbejdere er ikke maskiner men mennesker af kød og blod og mennesker bestående af følelser og fornemmelser. Det er altid en balance at tale om følelser og ledelse i samme sætning, men  det kan være det hele værd at lære at finde balancen. Følsom ledelse handler ikke om at starte hver morgen med en 30 minutters seance og navlepilleri, men om at anerkende dine  medarbejdere som individer. Jeg hører ofte ledere beklage sig over, at deres medarbejdere er dovne eller ligefrem uduelige. Flyt dit perspektiv, hvad ser du så? Den ændring af perspektivet ser det ud til, at bankdirektør Lars Peterson fra Sparekassen Sjælland har turdet at tage. Læs artiklen om ham og hans holdninger via linket. Tør du flytte fokus?

http://www.business.dk/ledelse/bankchef-der-ikke-vaegter-profit-hoejest

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.