At leve

life-is-the-word-typography Perfekt, hvad er det egentlig? Det kan jo være svært at definere, fordi vores oplevelse af ordet er forskellige. Det kan derfor også være svært at definere, hvad det vil sige at være det modsatte. Men en ting er sikkert, det uperfekte er blevet smart. Først var det kendte kvinder, der lagde billeder på de sociale medier uden makeup og uden photoshop og senest har vores danske Skyr ”ambasadør” Christian Bitz givet sit bud i bogen ”Uperfekt”. Bogen handler om den livsstil han siger han har løjet sig til i mange år, en livsstil som mange har misundt og måske haft dårlig samvittighed over ikke at kunne efterleve. Men det viser sig at manden bag ikke er helt så perfekt som han har fremstået og helt ærligt, det er da befriende! Det perfekte er jo i virkeligheden ret kedeligt, men hey jeg rækker gerne hånden op og indrømmer, at jeg selv er lidt af en skabs perfektionist, men hvorfor egentlig? Hvad er det ved perfektionen, der trækker? En bekendt delte via Facebook artiklen ”Det er tid til selvafvikling” fra Kristeligt dagblad, hvor Else Marie Nygaard interviewer professor i psykologi Svend Brinmann. Han siger blandt andet:

”Selvudviklingen har på mange måder optaget religionens plads”

Det får mig til at tænke, at vi som mennesker nok altid har søgt perfektionen eller måske rettere kontrollen. Som de flokdyr  vi er, har vi fulgt, hvad der har været alment fokus på. Religionen, der bestemte, hvad vi måtte og især hvad vi ikke måtte. Sundheden og dermed kontrollen over vores krop,kost og trænings vaner. Men også fænomenet selvudvikling kan virke kontrollerende men hvorfor bliver vi så fikseret af det? Vi bliver lovet paradis, guld og grønne skove, hvis vi følger reglerne, hvis vi lader os kontrollere, søge perfektionen. Paradis efter døden, glæde og et langt liv, hvis vi spiser rigtigt, glæde og succes, hvis vi kigge indad og låser op for vores egne mysterier. Vi higer efter det perfekte liv men guss what? Det findes jo ikke. Jeg tror faktisk at de fleste er helt med på, at det perfekte liv ikke findes, men vi lader os alligevel lokkes og især i tider, hvor udfordringerne er større end normalt. Jeg gik selv igennem en periode, hvor jeg virkelig følte mig udfordret og straffet. Hey, jeg levede sundt, mediterede dagligt, dyrkede yoga eller motion dagligt og alligevel gik tingene bare ikke efter mit hoved. Det var først da det gik op for mig, at jeg havde sluppet grebet om mit eget liv, at jeg igen kunne vende tilbage til det, være handlekraftig og med små skridt gå i den retning jeg ønskede. Jeg havde langsomt men sikkert indhyllet mig selv i at levet i tanken om livet uden at turde se realiteterne i øjnene.  Jeg havde ladet det være op til yogaen, kosten og mindfulnessen at skabe ”resultatet”, det perfekte liv. Giver det mening? Hvad jeg fandt frem til var det samme som altid, at prøve at bevare en vis balance i livet. Yoga, mindfulness, sund kost og alt det andet kan hjælpe dig på vej, men lader du det overtage kontrollen over dit liv, så fraskriver du dig dit eget ansvar, for det liv du prøver at leve. Jeg synes artiklen om ”tid til selvafvikling” – igen i og for sig det uperfekte, er en meget fin og underholdende artikel men også en lidt sort/ hvid karikatur af virkeligheden, hvilket forhåbentlig mere er ment som en provokation end en realitet. Jeg klapper af opfordringen om ikke at lade selvrealiseringen overtage dit liv. Det uperfekte er fremme lige nu, så betyder det så at vi bare skal give slip? Lade stå til? Vil jeg droppe min yoga, min mindfulness, kosten og motionen, for giver det mig i virkeligheden et lykkeligere liv? Ja, for mig er det blevet rammerne for min måde at leve på og det hjælper mig med, gang for gang, at vende tilbage til virkeligheden. Jeg vil fremover stadig stå i situationer, hvor jeg mister balancen, men jeg ved også, at tillader jeg det, så kan det tage kontrollen. Livet handler vel i og for sig ikke så meget om at leve perfekt eller uperfekt men om at leve i nuancerne imellem og når vi rammer det perfekte eller uperfekte så ved vi, at vi lever. Link til artiklen “Det er tid ti selvafvikling”:

http://www.kristeligt-dagblad.dk/liv-sjæl/2014-09-19/det-er-tid-til-selvafvikling

Kunne du li’ dette indlæg kunne Perfect Imperfection måske have din interesse. Du kan læse det  her

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: