Fødderne op, hovedet ned.

I dette indlæg kommer det, pudsigt nok, til at handle om ja, at få fødderne op og hovedet ned, nemlig hovedestand. Der er mange holdninger til de lidt mere avancerede stillinger i yogaen, om det er rigtigt eller forkert at bruge dem, min holdning kan du læse om i blog indlægget Come fly with me

Processen

For mig er processen i yoga det vigtigste, uanset hvilken stilling jeg forsøger mig med. Det her med at arbejde bevidst med kroppen og mærke, hvad der sker og når vi skal snakke hovedstand, så er det nærmest en nødvendighed.

Hver gang jeg opdager, at jeg ikke er tilstede med, hvad der sker i kroppen så falder jeg – ups, der afslørede jeg da vist mig selv 😉 Men hver gang jeg kommer til at hoppe for langt hen i processen a la mens jeg stadig forsøger at løfte mine ben op tænker ”hvis jeg strækker mit ben, så falder jeg nok”osv osv ja så falder jeg fordi jeg lod bevidstheden vandre.

Video

Derfor har jeg lavet en noget anderledes demovideo. En video af processen. Ingen snik snak men rent falden på halen (i lidt højere tempo end normalt :)). Det kan måske virke lidt mystisk for let’s face it, normalt når der er tale om hovedestand, er det oftere smukke billeder af personer, der har fuld kontrol.

Min første tanke var nu også en helt traditionel trin for trin video, men jeg synes der er noget befriende i at vise, at det er hårdt arbejde og at det kræver bevidsthed! Jeg håber det får sat fokus på processen og at det vil inspirere dig til også at hoppe ud i legen.

Lige som med alt andet i livet, så er hver gang du falder ikke forgæves, hvis du bare lærte noget af det!

Lad os hoppe ud i det!

Jeg vil gerne give dig et par fifs til at komme godt igang, men som sagt, så lærer du det bedst ved bare at kaste dig ud i det, et skridt ad gangen.

  • Har du problemer med din nakke eller skuldre, så vil jeg ikke anbefale hovedstand og heller ikke, hvis du har forhøjet blodtryk eller er stresset.
  • Start altid med at varme dine skuldre og ryg godt op, brug evt denne video og giv dig selv pauser undervejs.
  • Husk, at du formodentlig ikke får noget ud af at skynde dig ind i stillingen så giv dig selv tid og mærk efter og hyg dig med det.
  • Mærk, at du bruger dine arme for, at alt vægt ikke ligger på dit hovede og nakke. Ha’ en fornemmelse af at presse underlaget væk med dine hænder (Det giver forhåbentlig mening når du er i det 🙂 )
  • Som altid er dette på eget ansvar, da jeg af gode grunde ikke kan være ved din side 🙂
  • Som en start kan du øve op ad en væg – det giver lidt sikkerhed- men lad det ikke blive en sovepude, du skal stadig være nærværende 😉

God fornøjelse!

headstand_1
Fig. 1 : Grundstillingen. bøj dine arme og vend dine håndflader opad. Tjek at du kan se dine fingre spidser samtidig med, at du trækker dine skuldreblade tilbage.
IMG_0510
Fig.2 : Find stedet på dit hovede, hvor det er naturligt for dig at skulle hvile/ eller stå. Husk at al din vægt ikke må være på dit hovede. Brug dine arme!
IMG_0511
Fig. 3 : Begynd at flytte vægten mere over på din overkrop og mod dit hovede. Mærk at du har stabilitet i din nakke og i dine arme. Brug lidt tid på at mærke efter.
IMG_0512
Fig. 4 : Spænd op i din core og placer dine knæ på hver underside af dine overarme. Du står nu i klovnens stilling. Prøv evt af et par gange for at mærke, hvad du gør.
IMG_0513
Fig. 5 : Når du begynder at føle dig sikker kan du begynde at løfte dine ben op ad. Mærk at du bruger din core muskulatur og din bagdel.
IMG_0517
Fig. 6 : Du er godt på vej 😉 brug lidt tid her på at mærke, hvordan du bruger din styrke og hvordan din krop arbejder. Det kan du bruge til at komme det sidste stykke op.
IMG_0518
Fig. 7 : BUM så kom du op 🙂
IMG_0516
Fig. 8 : Stræk til under og efter hovedestand.
Fig. 10 : Også en god øvelse under og efter.
Fig. 9 : Stræk til under og efter hovedestand.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: