Åndedrættet

BREATH

Du trækker vejret helt automatisk hele dagen, men hvor ofte tænker du over dit åndedræt? Og hvorfor skal du egentlig det? Hvor vigtigt er åndedrættet egentlig, altså ud over at det holder dig i live?!

Automatisk og viljestyret. 

Udover at åndedrættet passer sig selv, hvilket da altså er meget praktisk, så kan du også gå ind og påvirke det selv. Det sker igennem din bevidsthed og åndedrætsøvelser . Måske kender du situationen, hvor du eller en anden er ked af det og får af vide ”træk vejret, stille og roligt, helt ned i maven”? Hvad sker der? Du skaber ro.

Dit åndedræt er på den måde en slags budbringer, der fortæller din hjerne om at genskabe ro eller om der er fare på færde. Det virker altså også omvendt, så når din hjerne opfanger farer som ex stress så kommunikerer den til at sætte dit åndedræt op (kæmp eller flygt).

Åndedrættet og mindfulness

Når du praktiserer mindfulness er der blandt andet for at arbejde med din bevidsthed og ofte med et fokus på åndedrættet. Du har det jo altid med dig så et ganske handy værktøj! Forskere har bevist, at dette fokus på åndedrættet har en påvirkning i din hjerne. Et bevis for, at det skaber mindre ”alarm” tilstande.

Det betyder jo ikke, at du er udfordrings resistent, at du ikke vil kunne blive bragt ud af balance, men at du er rustet til din hverdag. Rustet til at se når ubalancen nærmer sig! Men naturligvis også en bevidsthed om, hvordan du kan bruge åndedrættet som budbringer. På godt og ondt.

Ubalance

Når jeg oplever ubalance, hvor tanker og adrenalin pumper rundt, så er det en kombi af mindfulness og yoga, der hjælper mig tilbage på sporet. Det kan være utrolig udfordrende at sidde stille og meditere når tankerne står i kø og adrenalin skaber uro i kroppen. Så kombinationen af det fysiske og det mentale virker for mig.

Åndedrættet og yoga

Når du praktiserer yoga har du samme mulighed for at arbejde med dit åndedræt, mærke åndedrættet i kroppen og hvordan det påvirker strækket. På den måde skaber du ro i systemet. Fordelen med yoga er, at du samtidig arbejder med din krop, en pause fra dine tanker og nærmest strækker adrenalinet ud af kroppen. Yogaen skaber roen i kroppen til at kunne være stille med dine tanker.

Balance

Så, hvor mindfulness bl.a. skaber fokus på ro i sindet kan man, groft sagt, sige, at yoga skaber ro i kroppen. Kombinationen af de to skaber en form for helhed.

Det betyder jo ikke, at du nødvendigvis skal kaste dig ud i 90 min yoga for så at kunne meditere på dit åndedræt i 60 min! 5 min solhilsner efterfulgt af 5 min fokus på dit åndedræt kan gøre meget!

Hvorfor?

Når du har styr på dit åndedræt begynder du også at kunne påvirke forskellige situationer. Søvnproblemer, eksamensangst, når du føler dig presset osv Du kan gøre noget helt aktivt for at få det bedre!

Her får du en åndedrætsøvelse, vekselåndedrættet, der måske vi kunne hjælpe:)

 

2 kommentarer til “Åndedrættet

 1. Hej Jeanette
  Spændende hjemmeside du har og tankevækkende ord fra dig. De inspirerer – tak.
  Dit link til åndedrætøvelsen eksisterer ikke mere.
  God sommer
  Bh Bjarne

 2. Hej Bjarne,

  Tak for dine ord samt feedback – det er meget værdsat 🙂

  Æv, at linket ikke længere virker, men du kan i stedt prøve vekselåndedrættet som du får et link til her :

  Jeg håber det kan bruges i forhold til, hvad du søgte?

  De bedste hilsner
  Jeanette

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: