Håndter følelser med mindfulness

Håndter følelser med mindfulness
Photo by VisionPic .net from PexelsMærker du vreden, eksamensangsten, bekymring eller måske jalousi? Du er er helt normal og menneskelig for det gør vi alle i forskellig grad – vi taler måske bare ikke så meget om det. Men ønsker du at blive bedre til at håndtere de lidt lumske følelser? Så er blogindlægget her forhåbentlig det rette for dig!

Håndter følelser med mindfulness

Mindfulness og følelser er måske nogle lidt fluffy begreber. Og når jeg underviser mine klienter sker det i 6 ugers forløb, hvor de uge for uge får bygget mere viden på. Meditation forståes oftest bedst gennem indsigt og ”aha-oplevelser”. Men jeg håber alligevel, at indlægget her ville kunne inspirere dig til, hvordan du kan arbejde med tanker og følelser ved hjælp af meditation.

Det du praktiserer og lær i meditationen er noget du skal huske at implementere i løbet af din dag. Uden at gå dybere i selve meditationen vil jeg her dele de aspekter af mindfulness meditation, der kan hjælpe dig med at håndtere følelser.

1// Ikke identificer

Vi identificerer os med vores tanker og følelser, med andre ord så tror vi fuldt og fast på deres budskab og det vi mærker. Hvis jeg eksempelvis oplever lavt selvværd og i en situation føler at jeg ikke er god nok, så vil mine tanker kunne bekræfte følelsen “Jeg er håbløs!” Ydermere vil jeg opleve andres valg, hvad de siger eller måske modstand i livet som en bekræftelse på det. ”Der kan du bare se, jeg ER håbløs”.

Men tanker og følelser er et hjemme fabrikeret produkt. Formet og farvet af tidligere oplevelser, mennesker vi har mødt, situationer vi har stået i og det samfund vi er en del af. Ydermere farves vores tanker og følelser af vores aktuelle sindstilstand. Er du trist vil du opfatte omverden som træls og ubehagelig og omvendt så siger vi jo at kærlighed gør blind!

Så for at arbejde med at håndtere dine følelser er det vigtigt først at huske på, at de udelukkende er en fortolkning og reaktion udefra, hvad der umiddelbart er passende for dig.

2// Stop op

Ofte er det sådan, at vi forfølger vores tanker og følelser helt blindt, som at være på autopilot. Og på den måde kan vi få følelsen af at være i følelsernes magt. Med mindfulness styrker vi det at stoppe op og blive bevidste om, at vi ikke behøver forfølge tankerne og skabe historier. Eller at vi kan stoppe op i følelserne og ikke instinktivt reagere. Så du kan se det som at stoppe op og se tanker og følelser som de er; dit perspektiv på dig selv, andre eller det du oplever. En reaktion.

3// Anerkend

Oftest er det sådan at vi kan have lyst til at stikke af fra de mere tunge og uhåndterbare følelser. Men uanset hvor meget du løber fra dem eller ikke ønsker at anerkende dem ja, så er de der nu engang. Så med mindfulness er det vigtigt at anerkende de tanker og følelse sindet producerer og se dem som de er. Når du kan se tankerne og mærke følelserne som de er, så har du muligheden for at arbejde med dem og derfra at slippe dem.

4// Observer; se, mærk og oplev

Du kan lære at observere de fysiske fornemmelser dine følelser skaber i din krop. På samme måde som du observerer skyerne på himlen eller naturen du befinder dig i. Uden at holde et konstant og stift fokus på følelsen, så observer alle de forskellige nuancer af fysiske fornemmelser som følelserne skaber i din krop; Uro, kvalme, spændte muskler, overfladisk åndedræt osv. Ved at observere de fysiske fornemmelser bliver du mere tryg ved dem, lærer dem bedre at kende. Dette betyder, at når du møder dem i hverdagen så behøver du ikke reagere så voldsomt, du ved at de er ufarlige.

5// Ikke reagere, ikke involver, kommentere eller dømme

Vores sidste trin er lige netop en “ikke reageren”. Det at du ikke involverer dig i følelserne. Vi vil ofte enten vende blikket væk eller hoppe i med begge ben og lade følelserne overtage.

En ikke reagerer handler også om ikke at begynde at kommentere, dømme og måske retfærdiggøre.

Vi bruger vores tanker til at kommentere på måden at betragte os selv og andre. Eller til at kommentere på det vi har oplevet, måske forventer at opleve eller det vi oplever lige nu og her. Som eksempelvis bekræfter frygten med ord “uha jeg er nervøs”. Med mindfulness træner du det at observere eller betragte uden ord. Det kan blandt andet være at betragte eller observere de fysiske fornemmelser følelser skaber i din krop. 

En vigtig del af det med at observere er også ikke at dømme, som vi eksempelvis ofte gør med en udsigt ”Ei, hvor er den altså smuk!” Jeg synes nu det er ok at kommentere og positivt dømme udsigten! Men i forhold til følelser kan det være gavnligt eksempelvis at begynde at undgå at tænke den her følelse er ikke ok eller måske, ”hvor er du svag når du mærker den her følelse”. Du skal tillade at mærke følelsen præcis som den er. Uden at kommentere og uden at dømme.

Eksamens angst

Lad mig forklare dig det hele i et eksempel mange nok kender til; eksamens angst.

Stop op – hvorfor reagere du?

Hvorfor reagerer du? Hvad skaber frygten ved dig? Frygter du ikke at vide nok? Frygter du ikke at kunne svare på spørgsmål? Frygter du at klappen går ned?

Det er helt ok! Der er noget på spil. Men ofte er det bekymringer vi ikke kan gøre noget ved, spørgsmål vi ikke kan få svar på. Bekymringer vi måske mærker fordi vi ikke tør finde tillid til os selv ”jeg skal nok klare det når jeg er i situationen” Eller måskedu kan vende det lidt på hovedet og tænke ”Det bliver spændende at tale om det her”? Så første skridt er; Hvad skaber følelsen af angst ved dig?

Anerkende

Vores følelser er ikke forbudte og du er ikke forkert eller svag fordi du har dem! 

Nogle gange kommer vi til at slå os selv oven i hovedet med intentionen om, at det må skab en forandring. Måske du også kender dette: ”tag dig nu sammen! Gør det nu bedre”. Men i virkeligheden gør det bare at vi styrker vores indre dommer og dermed bekræfter, at vi ikke er gode nok. Dermed bliver en positiv intention til et ikke så positivt udgangspunkt. Forsøg i stedet at tal med omsorg for dig selv og find styrken i det.

Vi mærker formentlig eksamensangsten fordi der er noget på spil og du ønsker, at det skal gå godt?! Måske du kan anerkende angsten som en overbeskyttende ven? Måske du kan anerkende angstens tilstedeværelse med et lille nik og et ”tak fordi du ønsker at beskytte mig, men jeg finder tillid til at jeg kan gøre det selv!?”

Benyt dig evn af bekræftende sætninger for at begynde at minde dig om omsorgen for dig selv.

Mærk og observer følelsen uden at reagere

Når du skal mærke følelsen, uden at reagere, så forsøg at mærke de forskellige fysiske fornemmelser af, hvad angsten skaber i din krop. Mærk, uroen i kroppen. Er der steder, hvor uroen føles tydligere end andre steder. Mærk, hvordan dit åndedræt ændre sig og at det er ok. Du skal blive ven med uroen og turde mærke, at det ikke er farligt. Så mærk og observer de fysiske fornemmelser i kroppen uden et behov for at reagere eller ændre og uden at dømme dig selv og det du oplever

Træk vejret og giv slip

Når du har mærket og anerkendt uroen og de fysiske fornemmelser i din krop så træk vejret så dybt som det er muligt for dig og på udånding giv slip. Gør det så mange gange du har brug for at begynde at mærke roen indtage din krop. Beslut dig for at angsten er ok, men at du lige nu ikke behøver den i din krop.

Træning tager tid

Husk, at det med at træne dit sind, det tager tid. Præcis som det tager tid at træne din krop! Noget af det, der kan påvirke sindet og vores evne til at håndtere tanker og følelser kan blandt andet være kost, søvn og stress. Så en ting er, at du praktiserer mindfulness og teknikkerne her. Men det er mindst lige så vigtigt at du i perioden op til din eksamen prioriterer sund kost, en god søvn samt at mindske stress. For igen, er vi trætte og stressede så er vi mere tilbøjelige til at begynde at vende blikket mod overlevelses tanker og følelser i form af frygt og bekymring.

Selvom følelser og mindfulness er stor begreber og kan være svære at beskrive så relativt kort. Men jeg håber det har givet dig viden og inspiration til at arbejde med dit sind? Efterlad endelig en kommentar eller send mig en mail, hvis der er opstået spørgsmål undervejs!

Pøj, pøj med eksamen!

(Og med at arbejde med dine følelser generelt)

En guidet meditation til at mærke følelserne for bedre at kunne give slip.

One thought on “Håndter følelser med mindfulness

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: