Forstå dine følelser

Arbejd med dine følelser
Photo by Eternal Happiness from Pexels

”Jeg er også bare så svag!” Måske kender du den sætning eller noget, der ligner? En indadvendt reageren på at mærke følelser som frygt og bekymring eller andre svære følelser? Møder du denne – eller andre lignende sætninger, så håber jeg dette indlæg kan inspirere dig til at forstå- samt at arbejde med håndteringen af dine følelser. For nej, du er ikke svag! Der er en årsag til vores følelser og når du kender årsagen kan følelsen være nemmere at rumme samt arbejde med.

At arbejd med dine følelser

Hvor vores tanker opstår som ord eller billeder i sindet, så kommer vores følelser mere fysisk til udtryk som indre uro, hjertebanken, svedige håndflader osv. Derfor kan vi heller ikke udelukkende arbejde med vores følelser ved at læse om dem samt forstå dem intellektuelt. Du kan dog komme et stykke ved at begynde at forstå dit sind og dine følelser for bedre at kunne anerkende dem og deres formål.

Det du gør ofte bliver du god til

Vores følelser lagre sig som en form for hukommelse. På den måde husker krop og sind, hvordan den skal reagere når du står i samme – eller lignende situation. På den måde kan vi tale om, at vi ubevidst øver os i at aktivere samt reagere på vores følelser ganske automatisk.

På samme måde som vi ubevidst kan øve os i at reagere på vores følelser så kan vi heldigvis også mere bevidst begynde at arbejde med at rumme følelserne uden nødvendigvis at reagere. Det at vi arbejder med at anerkende samt rumme følelserne kan på sigt det hjælpe os med at ændre vores følelser og dermed vores adfærd.

Forstå dine følelsers intention

Der er en årsag til vores følelser! Helt konkret er det følelsernes opgave at vi reagere passende i de forskellige situationer vi står i. Lidt forenklet set kan vi dele vores følelser op i positive og negative. De positive følelser så som glæde, forelskelse og stolthed handler ganske enkelt om at sikre sig at vi udvikler os som mennesker samt finder en partner og får børn. De negative følelser handler om vores overlevelse som jeg vil skrive lidt om her.

Vrede handler ofte om at sætte grænser. Måske du kan forestille dig en hund, der viser tænder for at vise dig, at du ikke skal komme nærmere? Men hvorfor opstår din vrede? Behøver du vreden? Hvad giver den dig? Hvad holder den dig fra?

Bekymring eller uvished handler om det, der måske vil ske eller en bekymring om noget der måske er sket. Eksempelvis en bekymring om noget du har sagt? Men bekymring giver sjældent svar. Så spørg dig selv, løser det situationen, hvis ja så fint. Nej? Giv slip, du behøver ikkexbekymringen heller ikke selvom det føles sådan.

Skam eller følelsen af at være forkerte. Når vi bliver skamfulde handler det oftest om vores identitet og frygten for, hvordan vi føler os udstillede, hvordan andre opfatter os. Med skam kan vi derfor arbejde med at anerkende, acceptere samt vise omsorg for os selv. Arbejde med at blive hjemme i os selv fremfor at frygte omverdenens syn på os.

Jalousi er en reminder om at andre har noget du ikke har. Det kan være i form af partner, børn, job, udseende osv. Men giver følelsen af jalousi dig det du ønsker?

Skyld Giver os følelsen af ”jeg kunne have gjort noget”. En følelse mange oplever ved chokerende situationer som overgreb, skilsmisse, fyringer osv. Skyld er på den måde uhensigtsmæssig. For fremfor at acceptere situationen så kan vi komme til at give os selv skyldfølelse over noget vi ikke har mulighed for at ændre. Giver skyldfølelsen dig mulighede for at ændre, hvad der er sket?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: