Frygt for hvad andre tænker?

Frygt for hvad andre tænker
Photo by Dương Nhân from Pexels

Gør jeg det nu godt nok? Hvad hvis de nu har misforstået mig? Er jeg bare helt vildt kikset? Hvad tænker andre nu? Kender du også den type af tanker og frygt for, hvad andre tænker? Eller måske føler du at måden du lever livet på, dine interesser eller valg skiller sig ud i forhold til, hvad andre ville gøre? Og er det nu okay?

Du er helt normal! Frygten for, hvad andre tænker om os er nok noget af det jeg oftest møder og er absolut også en af de ting jeg selv har skulle arbejde med at slippe! Men lad os kigge lidt på, hvorfor det opstår og vigtigst af alt, hvordan vi kan arbejde med det.

Flokdyr

Mennesker er flokdyr! Tidligere har flokken, stammen eller samfundet været super vigtig for vores overlevelse så hvad andre måske tænkte kunne betyde forskellen på liv eller død. Selvom vi idag er mere individualister og kan klare meget selv, så har vi fortsat brug for vores flok, brug for at passe ind. Måske ikke direkte for at overleve men mere fordi det føles rart at være en del af flokken. blandt andet derfor kan vi møde tanker om det vi nu gør er godt nok, frygten for hvad andre nu tænker eller frygten for at stå uden for flokken – det ligger i vores DNA.

Fremfor at reagere blindt kan du måske spørg dig selv; forsøger jeg at passe ind i denne flok og hvorfor? Har du overhovedet brug for det?

Mobning

Har du tidligere oplevet at føle dig isoleret, følt dig udenfor eller har andre fortalt dig, at du er ”forkert”? Så kan du ubevidst have vænnet dig til, at andres meninger er vigtige – tænk igen på det at være en del af flokken. Det vi øver bliver vi som bekendt gode til. Det betyder også at øver du dig – helt ubevidst, i at frygte andres meninger ja, så vil det være det din hjerne fokuserer på som vigtig. Men du kan heldigvis også lærer at træne dig selv i det modsatte – også selvom det kan føles svært, håbløst og måske enda farligt. Du kan øve dig i at blive mere bevidst om dem, der elsker dig som du er og vigtigst af alt, lær at elske dig selv som den du er.

Det vi gør i familien

Kulturen i vores familie, gruppen eller flokken kan også have en betydning for vores frygt for hvad andre tænker. Det kan være hvis der lægges meget identitet i at vi når vores mål, hvor der tales om at være på en bestemt måde, hvor snakken er meget perfektionistisk eller dømmende over for en selv men også over for andre. Man kan sige, hvor der er en vis standard for, hvordan vi skal være som personer. Er der en høj standard og perfektionisme kan det være naturligt at vi frygter at fejle og skille os ud og ikke være gode nok til flokken. Hvis vi oplever, hvordan andre dømmer andre er det også en naturlig frygt at have, ”hvordan dømmer de så mig?”

Er det gået i arv?

Omvendt kan frygten for andres tanker også gå i arv. Når dem vi omgåes tænker og taler om andres tanker og meninger så påtager vi det automatisk. Vi spejler os især som børn i det vores forældre eller andre autoriteter gør og siger og stiller ikke spørgsmålstegn ved om vi behøver frygte andres tanker. Frygten for, hvad andre tænker kan dermed være en vane du har påtaget dig uden at tænke over det.

Hvordan ændre du det?

Som du kan se kan der være mange årsager til at vi reagere som vi gør! Personligt og fagligt går jeg ikke terapeutisk til vores udfordringer. Vi behøver ikke nødvendigvis forstå det fulde billede af hvorfor vi gør som vi gør eller frygter det vi gør. Tværtimod oplever jeg at vores søgen efter viden kan blive en begrænsning, der spænder ben. I stedet arbejder jeg med at vi lærer at anerkende det, der er og derfra lærer at slippe det, der begrænser os.

Vend hjem til dig selv

På samme måde som du har øvet dig i at tænke på, hvad andre måske tænker om dig, så kan du heldigvis også øve dig i det modsatte.

Det er ikke alle der kan li’ os og det vi gør og ved du hvad? Det er helt ok! At der er nogle, der ikke kan li’ dig betyder ikke at du ikke er god, skøn, smuk og helt igennem fantastisk! Det er udelukkende deres perspektiv og hvem ved, måske er de misundelige, stresset eller dømmer ud fra vane?

Vi behøver ikke fokuserer på dem, der ikke ønsker os, vi kan stedet lærer at fokusere på dem der ser alt det gode i os – også når vi måske ikke selv ser det…

Finde hjem til dig selv, skabe et anker i dine værdier. Du kan øve dig i at spørg dig selv : Har jeg handlet ud fra respekt? Har jeg haft en positiv intention? Er jeg tilfreds med mig selv? Kan jeg stå inde for det jeg har gjort og den jeg er? Elsker jeg mig selv for det jeg er? Elsker jeg det jeg laver?

Hvis du kan sige ja til det, så er det vel ok at nogle ikke kan li’ dig, at nogle ikke forstår dine valg eller din måde at leve på eller at nogle måske har misforstået, hvad du har sagt eller gjort? 

Du er ansvarlig for hvad du siger – ikke for, hvad andre forstår.

For vi kan og skal ikke gøre alle tilfredse! Men vi kan lærer at stå i os selv og være glade for det og ved du hvad? Så betyder frygten for andres tanker pludselig knap så meget. I virkligheden er det vel også et positivt tegn at du ikke er 100% ligeglad med andre? Så længe det ikke hæmmer dig i at leve dit liv og være glad.

Brug mindfulness til at vende hjem

Med mindfulness arbejder vi med at stoppe op i vores tankeflow, slippe autopiloten og vanen og se tanker og følelser som de er uden at identificere os med dem. Herfra kan vi stille spørgsmålstegn ved tanker og følelser – behøver vi dem overhovedet? Gavner de os?

En tanke er udelukkende et ord eller billede, der former en sætning eller fortælling i vores sind. En følelse er udelukkende en fysisk fornemmelse i vores krop. Den kan føles voldsom, men vi kan øve os i, at vi ikke behøver at reagere. 

Når vi mediterer bruger vi åndedrættet som anker. Så når tanker, følelser eller impulser opstår – hvilket de gør, så har vi altid vores naturlige åndedræt at vende hjem til. Den erfaring kan vi bruge når frygten for andres tanker opstår. Vi kan naturligvis vende tilbage til et beroligende åndedræt. Men vi kan også bruge os selv og vores værdier som fundament. Jeg ved det virker for det er præcis det jeg har gjort i mit eget liv og i dag lever af at undervise andre i at gøre.

Når vi mediterer øver vi os i at stoppe op og her kan vi stille os selv spørgsmålet “behøver jeg denne tanke? Behøver jeg denne følelse?” give slip og finde hjem til os selv. På den måde styrker vi vores evne til at se og slippe det, der ikke længere gavner os.

Jeg håber du synes det har været inspirerende at læse med?!

2 kommentarer til “Frygt for hvad andre tænker?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: