Lev i nuet

nuets kraft
Photo by Sachith Hettigodage from Pexels

Vi taler i mindfulness om at leve i nuet og finde roen her. Men hvad er nuet for en størrelse og hvorfor kan nuet være så vigtigt at øve sig i at være i?

Som en klient sagde en dag ”Jeanette, det er sku lidt Hippie agtig – men det virker jo!” Og præcis sådan havde jeg det også før jeg selv, efter en stress sygemelding søgt lindring med mindfulness. Efterfølgende tænkte jeg ”Det skal vi da alle lære!” Og med det har du også forklaringen på, hvorfor jeg arbejde med mindfulness i dag. Men tilbage til nuet…

En flygtig tidslomme

Du kan se nuet som en flygtig tidslomme. Flygtig fordi nuet afbrydes af tanker om noget, der er sket eller måske vil ske – vores tendens til tankemæssigt at bevæge os mere mellem fortid og fremtid mere end rent faktisk at være i nuet. Eller måske fordi du begynder at kommentere på det du oplever, hvilket også fjerner dig fra nuet.

En bevidst pause til at stoppe op

At øve at være i nuet med mindfulness kan både være et redskab til at mærke frustrationen over den opgave du sidder med, behovet for en pause, at være tilstede i pausen, hoppe ud af hamsterhjulet, ændre uhensigtsmæssige tanke og følelsesmønstre.

Det vil sige, at når vi er i nuet så får vi en pause til at blive opmærksom på, hvordan vi tænker, føler og handler udefra erfaringer fra fortiden. Vi får en pause til at slippe bekymringer om noget, der er sket eller måske vil ske og ikke kan ændres. Nuet er på den måde ikke en flugt fra virkeligheden men pause til at stoppe op og bevist vælge, hvordan du vil reagere på det du oplever.

Hop af hamsterhjulet

Mange taler om livet i hamsterhjulet og hvordan det hindre dem i at leve et tilfredsstillende liv.

Hamsterhjulet kunne vi også kalde at være på autopilot eller lad mig forklare det på denne måde;

Forestil dig at du sidder i et tog, der drøner gennem landskabet. Du ænser landskaben men farten gør det hele lidt sløret og du føler dig ikke helt til stede. Måske du i tankerne gennemgår det møde du lige har været til eller spekulerer over, hvad I mangler at handle ind til aftensmaden?

Toget sætter farten ned og standser på en perron. Måske stopper du et øjeblik op i dine tanker og ser, hvor på rejsen du er. Eller har dine tanker overtaget og du ænser måske intet? Tanker kan være ret fængende!

Mindfulness er evnen til nu og da at sætte farten ned, gøre et kort hold til lige at orientere dig. Og i scenariet her er perronen nuet, et kort ophold til at stoppe op og se klart.

Hvorfor være tilstede i nuet?

Med mindfulness øver vi os på den måde  i at sætte farten ned – i hamsterhjulet om du vil, for at lande i nuet eller på perronen.

Når vi er i nuet øver vi os i at se tanker, følelser og handlinger klart (som på perronen). 

Blive bevidste om, hvordan vi bevæger os i fortid og fremtid. Blive bevidste om, hvordan vi tænker, føler og handler ud fra automatik. Hvordan vores perspektiv på os selv, andre og livet generelt farves af vores tidligere erfaringer, frygt og bekymringer.

Ved at øve os i at være i nuet øver vi os også i at mærke kroppens signaler og behov. 

En klient fortalte en dag, at hun var frustreret over en opgave. Tidligere ville hun være blevet siddende og ladet frustrationen vokse. Nu bookede hun et mødelokale, mediterede og vendte mere roligt tilbage til opgaven og fandt en løsning.

Lad mig slutte med Piet Heins fine tekst om nuet

At leve i nuet er livets teknik –
og alle folk gør deres bedste,
men halvdelen vælger det nu, som gik,
og halvdelen vælger det næste.

Og det forrige nu og det kommende nu
blir aldrig i livet presente
og alle folks levetid går sågu
med bare at mindes og vente.

For det nu, som er gået, er altid forbi,
og det næste blir aldrig det rette.
Næ, sørg for, at nuet, du lever i,
engang for altid er dette.

Piet Hein

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: