Find ro og omsorg i din sorg

Find omsorg i sorgen
Photo by Dương Nhân from Pexels

Vi møder alle sorgen i løbet af vores liv, det er en uundgåelig del af det at være menneske. Fra sorgen over at have mistet en man holder af til sorgen over et mistet job eller måske identitet. Har du hørt episoden af podcasten ”Står dit ego i vejen for din indre ro?” hvor kvinden jeg taler om skulle bearbejde sorgen over at miste kroppens funktion?

Sorgen minder os om, at vi har mistet noget vi har elsket og fundet glæde og værdi i. Følelsen af at en del af os går i stykker og vi kan føle os tomme inden i. Om vi har mistet et andet menneske, kroppen eller vores identitet så igangsætter sorgen en proces til at forstå og bearbejde tabet og det at miste noget af betydning og værdi.

Den fysiske og psykiske reaktion vi oplever er vores bearbejdelse af den nye tilstand af måske chok, afmagt og forandring. Vi prøver at forstå, hvordan livet har forandret sig, hvad der er sket. Chokket gør dig måske tom inden i. Afmagten får dig til at tænke ”jeg kan ikke leve uden?” og forandringen skaber måske tanken ”hvordan skal jeg komme videre i det her?”

Vi kæmper ofte imod forandringen og sorgen. Enten for at få det tabte tilbage eller for at slippe for smerten. Vi glemmer måske at det at miste eller mærke smerte er noget vi ikke kan undgå? Glemmer at det er en del af det at være menneske?

Mærk følelsen

Det er vigtigt at huske at ingen følelser er forkerte! Tværtimod er de vigtige både at kunne mærke og kunne anerkende, hvilket måske kan være en udfordring i vores verden i dag. Vores følelser er der af en årsag og når vi først forstår dem og hvordan vi arbejder dem kan det blive vores fordel.

I mindfulness arbejder vi med at genkende og være med følelsen. Mærke den som en fysisk reaktion i kroppen, som en fortælling om det vi gennemgår og oplever. Vi arbejde med ikke at lade os opsluge af følelsen eller identificere os med den. I stedet kan vi øve os i at betragte os selv, tankerne og følelserne lidt udefra. Jeg er ikke følelsen, det er en fysisk reaktion i min krop. Jeg oplever at det giver en større mulighed for at bearbejde følelsen og på samme tid vise omsorg for sige selv, som et indre kram.

Vi arbejder i mindfulness med aversion og attatchment eller afsky og tilknytning. Vores ubevidste overbevisning om at noget enten vil bringe os lidelse (afsky) eller glæde og ro (tilknytning). 

Når vi mister og mærker sorgen mærker vi tilknytningen til det, der har været. Glæden, kærligheden og alt det rare, det har ingen jo lyst til at miste! Derfor bliver forandringen, tomrummet forbundet med afsky og frygten for det uvisse og lidelsen ved det.

Er det tid til at slippe?

Sorgprocessen er en naturlig og vigtig del af det at forstå og forberede sig på en ny tid og en ny virkelighed og der ligger en omsorg i at tillade og gennem gå det. På samme måde mener jeg også der kan ligge en omsorg i at mærke når vi er klar til at slippe. Klar til at forvandle sorg til minde om det, der har været.

I meditationen arbejder vi med at slippe ved at tillade følelsen og mindet uden at lade det overtage os. Igennem anerkendelsen af sorgen og savnet kan vi arbejde med at acceptere, at det er noget vi har mistet og det nu skal ses som et minde. Så vi tillader det der er uden at fastholde os i det – husk igen tilknytning eller afsky, vi skal turde tillade forandringen når vi er klar til det. Det at slippe handler ikke om at slette mindet men om at give dig plads til at omfavne forandringen.

Alt nyt vi skal lærer, fysisk eller mentalt tager tid. Forandringen sker ikke den dag vi ønsker det men over tid. Vi kan ikke sætte tid på, hvornår sorgen er helet men en dag vil du kigge tilbage og se at det er den og du igen er kommet igennem smerte, som vi alle skal.

2 kommentarer til “Find ro og omsorg i din sorg

  1. TAK for et rigtig godt indlæg om sorg! Det var lige hvad jeg havde brug for at læse ❤

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: