Bekymrer du dig?

Bekymre du dig?
Bekymre du dig?
Photo by Davide Foti on Unsplash

Bekymring er udelukkende vores tanker og følelser der forsøger at forstå en situation. En reaktion på frygt, frygten for, hvordan skal det nu gå? 

Vi bekymrer os dermed fordi vi er mennesker, det er en naturlig del af vores overlevelses instinkt. Følelsen, den fysiske fornemmelse af uro, skal få os til at tænke; Hvad er det for en situation jeg står i? Hvad gør jeg nu? Spørgsmål og følelser, der skal hjælpe os til at navigerer i det nye og ukendte.

Udfordringen opstår når vi reagerer pr. automatik, måske et gentagende mønster, og når vi forbliver i følelsen eller lader os rive med af tankerne, hvilket vi nemt kan gøre, hvis vi bliver bange og identificerer os med tankerne eller situationen; ”jeg er ikke god nok”.

Bekymring kan hurtigt blive et tveægget sværd, hvor vi på den ene side føler det er overvældende og for meget og på den anden side, har svært ved at lade det være og ikke lade os rive med. Vi kan identificere os med følelsen, der får os til at føle at det er nødvendigt at bekymre os eller måske den tung følelse får os til at føle at vi er svage, “jeg klarer ikke det her”?

Vi behøver ikke at identificere os med følelsen og vi er ikke svage! Vi mærker alle bekymring og det handler dermed ikke om svaghed eller styrke, men udelukkende om vores evne til at håndtere det, hvilket er ren viden og teknik. Så slå ikke dig selv oven i hovedet for noget du måske endnu ikke har lært, men spørg måske dig selv om du har brug for at lærer det?

Find roen i nuet, øjeblik for øjeblik

Nuet skal ses som en flygtig tidslomme blottet for fortidens erfaringer og frygten eller længsel efter det, der måske kommer. 

Tanker og følelser vil komme og gå, de vil igen trække os tilbage til fortiden eller skabe frygten for det næste, der måske vil ske. Men det er op til os om vi vil følge dem, lad os rive med af dem eller om vi er i dem som det er for helt at slippe dem.

Med mindfulness meditation øver vi os ved hjælp af grundprincipperne og psykologien bag, blandt andet i ikke at identificere os med tanker, følelser og situationer vi står i. Vi øver os i at være fremfor at reagere, fine ro i kaos. Det handler ikke om at lægge låg på, tværtimod, så handler mindfulness om at se tanker, følelser og handlinger klart, få det op til overfladen fremfor at holde det nede. 

Når det er oppe i overfladen kan øve os i at observere fremfor at interagere, det vil sige, uden at følge med pr. automatik. Se om tanken og følelsen er en gentagelse af fortiden eller en frygt for fremtiden, det der endnu ikke er sket.

I nuet øver vi os dermed i at lade en situation være som den er, lige nu og her. Ikke fordi den ikke kan være anderledes men vi øver os i at acceptere at det udvikler sig i et naturligt tempo uden der nødvendigvis er noget vi kan gøre ved det.

Ofte oplever jeg i samtaler at det eneste, der står i vejen for at være tilstede med bekymringen uden at behøve at reagere er vores behov for enten at ændre det, der er, behovet for at kontrollere eller fordi vi ikke tror vi kan. Det kan du, men det skal læres.

Et redskab, der skal lærers

Mindfulness er et redskab, der består af grundprincipper, psykologi og filosofi og skal læres, hvis vi ønsker at benytte det aktivt i vores hverdag. 

Med selve mindfulness meditationen øver vi os dermed i at forstå grundprincipperne, psykologien og filosofien for at vi kan integrere det i vores hverdag.

Vi kan træne vores sind på lige fod med at træne kroppen, det er udelukkende den viden og de teknikker, der ligger bag, der er anderledes. Vær derfor opmærksom på, at meditationen her er udarbejdet ud fra tanken om at du allerede kender til mindfulness som redskab. Har du ikke kendskab til mindfulness er du naturligvis fortsat velkommen til at benytte dig af meditationen og jeg håber at den vil give glæde og gavn.

Lad mig guide dig gennem denne meditation, hvor fokus er at være i følelsen uden at lade os opsluge af den, uden at dømme den som god eller dårlig, uden et behov for at ændre det, der er og uden at fortsætte bekymringen.

God fornøjelse!

Jeanette

Med yoga kan vi finde en pause i det, der er svært. En pause til at vise os selv omsorg og måske trække vejret lidt dybere. Så lad mig guide dig gennem en yin yoga sekvens med fokus på at finde en pause i bekymringerne.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: