Mindfulness grundprincipperne

Mindfulness grundprincipper

– Et redskab til at arbejde med tanker, følelser og mønstre

mindfulness grundprincipperne
Photo by Andrew Charney on Unsplash

Mindfulness er en over 3000 år gammel praksis eller øvelse i at arbejde med sindet. Det begreb vi kender i dag er en version tilpasset vores vestlige livsstil og psykologi, men den har fortsat rødder i østens filosofi og meditations teknikker.

Grundprincipperne i mindfulness er med til at skabe en opmærksomhed på det, der sker i sindet. Dermed er de en hjælp til at forstå selve meditationen og et redskab til at arbejde med vores mønstre, vaner og perspektiver i hverdagen.

Opmærksomhed og nye vaner

En væsentlig ting omkring grundprincipperne er at de aldrig står alene. De komplementerer hinanden, er hinandens kontraster og er dermed også en hjælp til at bryde med vores vaner og skabe nye mønstre.

Lad mig give dig et eksempel

Kender du til at blive irriteret over det andre siger eller gør? Spørg dig selv om det er fordi du sammenligner med dine holdninger og værdier, hvad du ville have sagt eller gjort?

Det er grundprincippet Uden dømmen. Vi dømmer, vurderer og sammenligner som en væsentlig del af at forstå os selv, andre og verden omkring os. Med grundprincippet Uden dømmen, skaber vi en opmærksomhed på, hvordan vores dømmen, vurderen og sammenligning kan skabe vrede, irritation og måske enda vrede.

Her kan vi guide eller coache os selv ved at benytte grundprincippet Beginners mind og med nysgerrig venlighed spørge; “Hvorfor sammenligner jeg? Hvorfor reagerer jeg på det?” Her kunne grundprincippet Tillid også fint passe ind i forhold til at have tillid til at vi alle gør det bedste vi kan.

Med det sagt (eller skrevt) så lad mig introducere dig til et par grundprincipper!

Beginners Mind

Stop op og oplev det der er, som var det for første gang.

Vi sammenligner ofte med det vi kender og ved, vores meninger, holdninger og værdier der ofte skaber en automatisk reaktion på det vi møder. Beginners mind er at stoppe op og øve at være nysgerrig. At se og opleve os selv, andre, det vi gør og livet omkring os som var det for første gang. Vi kan med venlighed spørge os selv “Hvorfor reagerer jeg?” eller måske “Lige nu er jeg farvet af mine værdier og erfaringer, hvad kunne en anden mulighed være?” Og på den måde kan grundprincippet hjælpe os med at skabe nye perspektiver, og på sigt mere hensigtsmæssige mønstre.

Det er også grundprincippet Beginners mind, der hjælper os med ikke at identificerer os med tanker og følelser. Fremfor en automatisk reaktion øver vi os i at stoppe op, genkende følelsen og den fysiske fornemmelse i kroppen og nysgerrigt spørge “Hvad reagerer jeg på? Hvorfor? hjælper det mig?”

Uden dømmen

Jeg kan li’ det – jeg kan ikke li’ det, i går var bedre…

Vi bedømmer og vurderer som en væsentlig del af vores ageren og overlevelse i livet. Vores automatiske bedømmen, vurderen og sammenligning kan være årsag til at vi ikke ser tingene som de virkelig er. Eller har svært ved at finde ro og glæde i det vi har, fordi vi sammenligner med vores håb og drømme eller hvad andre har. Vores dømmen, vurderen og sammenligning kommer ofte til udtryk i frustration, vrede, irritation eller tristhed. Vi kan på den måde benytte grundprincippet Uden dømmen til at stoppe op når vi mærker og genkender disse følelser, og spørge os selv om vi dømmer, vurdere eller sammenligner og igen med venlighed spørge “Hjælper det mig? Hvad giver det mig?”

Aversion

Den psykologiske akse vi alle handler ud fra.

Tanken og følelsen af, at det vi er tiltrukket af vil skabe ubetinget glæde, og det vi har modstand på vil skabe smerte. Idet at vi alle ubevidst handler ud fra denne akse, skal grundprincippet Aversion ses som en opmærksomhed på når tanker og følelser fører til en overreaktion. Når vi mærker frygten er det så i virkeligheden så farligt som det føles? Vil forfremmelsen, de nye sko eller kæreste virkelig berige os med et evigt lykkeligt liv?

Grundprincippet Aversion er dermed både at være opmærksom på vores tilknytning til det vi ønsker skal skabe glæde – og derved kan skabe smerte når det ikke er tilstede i livet, samt vores modstand på det, vi frygter vi skabe smerte. Vi kan spørge os selv om det er en overreaktion, hvad reaktionen holder os fra at gøre eller hvilken stemning eller tone det skaber i vores liv.

Uden stræben

At tillade ting at udvikle sig i et naturligt tempo.

Uden brug af vores vilje, vores evne til at presse på, at handle uden agenda for at få noget bestemt til at ske. Og det kan skabe aversion eller modstand fordi det ofte er kontrasten til vores måde at handle og agere på.

Hvis vi hele tiden fokuserer på målet, og presser på for at komme derhen, bliver det for nemt at sammenligne med hvad vi endnu ikke har opnået. I stedet kan vi fokuserer på det vi gør lige her i nuet og ikke hvad det skal fører til. Uden stræben kan give en større følelse af handlekraft samt ro. Jeg fokuserer på det jeg gør, finder glæde i de skridt jeg tager hver dag, og slipper mine forventninger til, hvor det fører mig hen.

Vi møder i virkeligheden også vores stræben når vi overhører kroppens signaler om restution og ro. Når vi presser på for at nå vores mål, eller tingene på vores to do liste, men måske i virkeligheden ikke har energien til det. Kroppen er befinder sig altid i nuet, hvor sindet i vores stræben befinder sig fremme ved det vi skal nå.

Tålmodighed

Det er som det er lige nu.

Tålmodighed er i høj grad at være tilstede lige nu og tillade at ting udvikler sig i et naturlig tempo – også selvom det kan være forbundet med smerte.

At finde roen i at ting tager den tid ting tager og at de udvikler sig og kommer i sit eget naturlige tempo. Igen kan vi tale om en kontrast til vores evne til at benytte viljen og være målrettet.

Ikke fordi det nødvendigvis er forkert, her er mindfulness ikke en dømmende men nærmere en opmærksomhed på, at det ikke er alt vi kan kontrollere og nogle gange kan vi skifte gear fra handling til tålmodighed. Vi kan eksempelvis – med en nysgerrig venlighed, spørge os selv om den frustration og rastløshed vi kan møde når vi er utålmodige hjælper os? Den er ikke forkert, men gør den i virkeligheden situationen ekstra svær? Bliver følelserne en påmindelse om det der ikke er?

Venlighed

Du gør det bedste du kan, jeg gør det bedste jeg kan.

Inden for mindfulness taler vi om self-compassion. Her taler vi om at tillade os selv det samme, som vi vil tillade andre, samt at tale til os selv, som vi ville tale til et menneske vi elsker.

Venlighed er et grundprincip, hvor vi kan møde aversion (modstand) på kontrasten mellem vores indre dommer og en mere blid eller motiverende tone. Måske vi glemmer at venlighed også kan være at sige “jeg tror det er godt for mig og jeg tror at jeg kan!” Fremfor at sige “tag dig dog sammen!” Hvilken sætning ville motivere dig?

Er det svært med venligheden? Så kan første skridt være at øve at anerkende at noget kan være svært, og at også det er menneskeligt.

En væsentlig del af mindfulness er også at vi ikke identificerer os med de tanker og følelser vi møder. Vi er dermed ikke svage når vi møder smerte, vi er mennesker der oplever modgang, præcis som alle andre gør i perioder i deres liv.

Tillid

Hvad end der sker, så klarer jeg det eller lærer af det.

Vi kan ikke både være tillidsfulde og mærke frygt, vrede eller bekymring.

Med opmærksomheden kan vi benytte Tillid som et anker når følelsen af frygt, vrede eller bekymringer raser i kroppen. Vi finder tilliden til at vi kan gå ting igennem, at vi finder løsninger, at vi passer på os selv i det der føles svært. Eller måske vi kan finde tillid til at andres ord eller handlinger ikke havde til hensigt at skade os? Vrede repræsenterer vores grænser og er dermed en væsentlig følelser, der præcis som alle andre ikke skal undertrykkes. Med opmærksomheden på Tillid kan vi øve os i at stoppe op og spørge om det hjælper os at forblive i vreden? Eller måske vi over tid kan benytte Tillid til at accepterer og give slip?

Accept

Det er som det er.

Er en anerkendelse af at ting er som de er, samt at kunne slippe, hvad vi ikke kan ændre. Accept er at se virkeligheden i øjnene uden at stræbe efter at virkeligheden skal være anderleds for at vi føler os lykkelige.

Mange føler ofte at accept er det samme som følelsen af at give op. Vi kan spørge os selv om kampen er værd at kæmpe? Får vi retfærdighed ved at forblive i vrede og frustrationer? Der er et buddhistisk citat der siger

Vrede er som at drikke gift og forvente at en anden vil dø

Med accept slipper vi vores indre kamp, det der forgifter vores sind og livet. Når vi taler om accept er venligheden og omsorgen en vigtig medspiller. Det er væsentligt at anerkende at det kan være svært at acceptere og dermed at give slip på nogle af livets barske vilkår. Her bruger vi også vores Uden stræben og Tålmodighed til at arbejde med at accept kan være noget vi arbejder med over tid.

Uden tilknytning – at give slip

Det vi holder fast i farver vores perspektiv og former vores liv.

Vi kan være knyttet til bestemte tanker, værdier, personer eller måske drømme, der kan skabe smerte eller uro og føles som en begrænsning i at leve livet som vi ønsker det. Grundprincippet Uden tilknytning er øvelsen i mentalt at slippe vores greb, kontrol eller tilknytning til tanker, følelser, personer, situationer osv.

Vi øver at slippe uden at det handler om at skubbe ting væk, uden en stræben efter hvad det skulle give os at slippe, uden brug af vores vilje og uden at fornægte det der er. I virkelighede er Uden tilknytning noget så enkelt og dog pokkers svært, nemlig at slippe tanken om, at det er noget vi kan ændre.

Uden tilknytning rummer på den måde samtlige af vores grundprincipper og er et fint eksempel på, hvorfor de ikke står alene. Beginners mind, Uden dømmen og Aversion hjælper os med at være opmærksomme på vores tilknytning og dermed også modstanden på at slippe. Tålmodighed, Venlighed, Tillid, Uden stræben og Accept hjælper os med at slippe, hvad vi ikke kan ændre.

Er du blevet nysgerrig på mere omkring grundprincipperne? Så læs mere i introen til mit mindfulness forløb 6 uger med mindfulness

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: