Du vil opleve, at åndedrættet spiller en væsentlig rolle i min tilgang til mentaltræning, yoga og din sundhed generelt.

Det er godt at bruge som fokuspunkt under dine opmærksomhedsøvelser og i din hverdag generelt. Du har det altid med dig og derfor noget du kan vende tilbage til.

Du kan se det som et anker, et fast holdepunkt i en måske ellers hektisk hverdag eller for at undgå at blive overvældet af et summende sind. Noget der kan forbinde dig med nuet og din krop. På den måde kan du i løbet af din hverdag finde ud af hovedet, tankerne og følelserne ved at blive bevidst om, hvad der fjernede opmærksomheden, parkerer det og flyt din opmærksomhed til din krop og dit åndedræt.

Næsen eller munden?

Munden Det hedder sig, at munden kun er til at spise eller snakke med og at vi derfor bør trække vejret gennem næsen. Det skal dog siges, at når vi bliver ekstra udfordret – om det så er under fysisk belastning, sygdom eller psykisk belastning som stress, angst og depression – så kan det føles mere behageligt at trække vejret gennem munden. Overfladen her er større og på den måde er det nemmere og hurtigere at få luften ind, vi åbner altså automatisk vores mund for at øge vores mulighed for mere luft.

Næsen Ved at trække vejret gennem næsen varmer du luften op, filtrerer urenheder fra og så aktiverer du dit parasympatiske nervesystem.

Nervesystemet kan du kalde for en budbringer mellem hjerne og krop. Det sympatiske nervesytem kender vi fra blandt andet stress og det får os til at kæmpe eller flygte. Det parasympatiske, som jeg skriver om her, genskaber ro i hjerne og krop.

Når vi taler om mentaltræning skal dit åndedræt som udgangspunkt ikke ændres. Du skal i stedet betragte åndedrættet som det er. Måske du mærker, at det er overfladisk, at du ikke får luften så langt ned i lungerne? Under den guidede øvelse skal du fortsat ikke forsøge at ændre det, men måske der er noget, du skal have tjekket efterfølgende?

Overfladisk eller problematisk åndedræt kan både opstå ved problemer i ryggen eller mental ubalance (stress, angst, depression). På den måde kan du bruge dit åndedræt som en vejrhane på, hvordan du går og har det.

Har du behov for at træne dit åndedræt kan du evt prøve 4-6-8 øvelsen, der udover at træne opmærksomhed og fokus også træner dine lungers kapacitet og dit ilt optag.