Åndedrættet

Du vil opleve, at åndedrættet spiller en væsentlig rolle i min tilgang til både mentaltræning og yoga.

Det er godt at bruge som fokuspunkt, under dine opmærksomhedsøvelser, samt i din hverdag generelt. Du har det altid med dig og derfor noget du kan vende tilbage til.

Du kan se åndedrættet som et anker, et fast holdepunkt i en måske ellers hektisk hverdag eller for at undgå at blive overvældet af et summende sind. Noget der kan forbinde dig med nuet og din krop.

På den måde kan du i løbet af din hverdag finde ud af hovedet, tankerne og følelserne ved at blive bevidst om, hvad der fjernede opmærksomheden, parkerer det og flyt din opmærksomhed til din krop og dit åndedræt. Et fokus på dit åndedræt kan dermed give dig en mental pause.

Prøv at trække vejret dybt 3 gange, det er da en dejlig ting, ik’?

Næsen eller munden?

Munden Det hedder sig, at munden kun er til at spise eller snakke med, og at vi derfor bør trække vejret gennem næsen. Det skal dog siges, at når vi bliver ekstra udfordret – om det så er under fysisk belastning, sygdom eller psykisk belastning som stress, angst og depression – så kan det føles mere behageligt at trække vejret gennem munden. Overfladen her er større og på den måde er det nemmere og hurtigere at få luften ind, vi åbner altså automatisk vores mund for at øge vores mulighed for mere luft.

Næsen Ved at trække vejret gennem næsen varmer du luften op, filtrerer urenheder fra og så aktiverer du via kirtler i din næse dit parasympatiske nervesystem.

Nervesystemet kan du kalde for en budbringer mellem hjerne og krop. Det sympatiske nervesytem kender vi fra blandt andet stress og det får os til at kæmpe eller flygte. Det parasympatiske, som jeg skriver om her, genskaber ro i hjerne og krop.

Der er mange holdninger til åndedrættet! Spørg du mig skal du ikke ændre dit åndedræt men i stedet skal du lære det du har bedre at kende. Du skal at betragte åndedrættet som det er. For mange føles det svært i starten, som om man lige pludselig ikke kan finde ud af at trække vejret. I mentaltræningen, under den guidede øvelse, skal du fortsat ikke forsøge at ændre åndedrættet men mærke det som det er. Måske du mærker, at det er overfladisk, at du ikke får luften så langt ned i lungerne? Måske der er noget, du skal have tjekket efterfølgende?

Overfladisk eller problematisk åndedræt kan både opstå ved problemer i ryggen eller mental ubalance (stress, angst, depression). På den måde kan du bruge dit åndedræt som en vejrhane på, hvordan du går og har det.

Ønsker du at “udnytte” dit åndedræt bedst muligt i fohold til at have mere energi, bedre restitution eller bedre resultater i din sport? Så er det væsenligt, at du lærer at trække vejret dybt ned i lungerne.

Har du behov for at træne dit åndedræt kan du evt prøve 4-6-8 øvelsen, der udover at træne opmærksomhed og fokus også træner dine lungers kapacitet og dit ilt optag. Eller måske du har lyst til at prøve en opmærksomheds øvelse, hvor der er fokus på dit åndedræt?

%d bloggers like this: